Po prohře ve Zlíně míří viktoriáni do Českých Budějovic. Dynamo v posledních dvou zápasech vyhrálo 4:2 na Spartě a 2:1 proti Bohemians, připsalo si tak první dvě ligové výhry v ročníku 2020/2021. Co od duelu na jihu Čech očekávají záložník Aleš Čermák a trenér Adrian Guža?

„Čeká nás zajímavý soupeř,“ ví trenér. „Prokázal to třeba výhrou na Spartě, kterou následně potvrdil v dalším zápase s Bohemians. Trenér Horejš má k dispozici zajímavé typy hráčů. Budějovice umí zahrát dobré protiútoky, snaží se i o konstruktivní hru. Nás čeká jednoznačná úloha – udělat maximum pro vítězství a přivést do Plzně tři body,“ nabádá Adrian Guža. Jeho slova potvrzuje také Čermák: „Makáme, abychom napravili prohru ze Zlína. Jedeme dál a věřím, že v Českých Budějovicích vyhrajeme a budeme zase na vítězné vlně!“

Minulý víkend vyhrálo Dynamo 4:2 na hřišti Sparty. Trenéra Gužu mimo výsledek překvapil spíše jiný fakt, a to, že to byla první ligová výhra Českých Budějovic v sezoně. „Nehrají zlý fotbal. Snaží se o určitý způsob ofenzivní hry, velmi konstruktivní. Bodově se jim to do té doby nevyplácelo, ale teď už ano, takže víme, že to bude zajímavý soupeř. Ale my toužíme po vítězství,“ podotýká. „Budějovice byly na Spartě efektivní a dokázaly odstranit ze hry prvky, kvůli kterým se jim předtím nedařilo. Bude to nepříjemný soupeř, co má šikovné hráče,“ ví také Aleš Čermák.

Naposledy hráli viktoriáni ve Zlíně, kde prohráli 0:1. „Ten zápas nám nevyšel. My potřebujeme být agresivnější a produktivnější při vstupu do zápasu. Dále je třeba být produktivní a umět překonat houževnatý blok soupeře, lépe otevřít prostory a dostat se do gólových šancí. Musíme být také stabilnější v defenzivě a hrát s čistým kontem,“ prozradil trenér, na čem jeho svěřenci od začátku týdne pracují.

V Českých Budějovicích na hostování z Plzně působí Pavel Šulc, LukᚠMatějka a Ubong Ekpai. „Sledujeme je,“ potvrzuje Guža. „LukᚠMatějka měl dobrý vstup nejen gólový, ale i výkonnostní. Pavel Šulc na sebe významně upozornil třeba teď na Spartě. Je Škoda, že jsou nyní oba zranění. Sledujeme i Ubonga Ekpaie, který je nyní méně vytížený. Ale je podstatné, aby byli zdraví. Věřím, že pak na sebe upozorní. Budeme je sledovat a dle jejich výkonů činit rozhodnutí, která budou pro klub prospěšná,“ říká plzeňský trenér, který narozdíl od posledního zápasu může počítat se službami uzdraveného Milana Havla.

A ještě jedna zajímavost – Aleš Čermák v říjnu 2014 vstřelil za Hradec Králové proti Dynamu svůj první ligový gól. Snižoval na 1:2, konečný výsledek byl 2:3. „Úplně přesně si to už nevybavuji, jenom vím, že jsme ten zápas prohráli, takže ten gól tak šastný nebyl. Ale vzpomínka na první branku je určitě dobrá. Mám pocit, že jsem to tehdy vzal z malého vápna někde ve skrumáži a dotlačil do brány, ale už úplně přesně nevím,“ směje se. „Teď jim chci přidat další gól a hlavně si odvézt tři body!“