Sezonu strávil na hostování v Pardubicích. Teď se třiadvacetiletý stoper pere v dresu národního týmu na Euru jednadvacítek.

Po povedené sezoně, kterou strávil Robin Hranáč na hostování v Pardubicích, nastoupil do svého prvního utkání na Euru do jednadvaceti let. Lvíčata úvodní utkání proti Anglii nakonec prohrála 0:2. Šanci na reparát mají dnes od 18 hodin proti Německu. „Musíme navázat na první poločas a pokračovat takhle v dalších zápasech,“ motivoval třiadvacetiletý obránce v rozhovoru pro web české fotbalové reprezentace. 

Jak jste reagoval na nominaci do reprezentace jednadvacítky?

Svoji pozvánku do reprezentace jsem vůbec nečekal. První mezistátní zápas jsem hrál až v jednadvacítce, takže pro mě to byla nová zkušenost, ale cítil jsem se dobře. Otevřelo mi to větší cestu do fotbalu. Hned první start byl proti Anglii. Až když jsem přijel do Anglie, tak jsem zjistil, co ten fotbal doopravdy je. Dýchlo to na mě a povzbudilo do další práce. Když jsem jel na první sraz, tak jsem nečekal, že se dostanu až na malé EURO. Postupně mi pozice zesilovala a jsem za to rád.

Bylo těžké chytat na hřišti anglické hvězdy?

Byl to asi můj nejt잚í zápas, který jsem hrál. Bylo to opravdu složité. Když jsem byl v Pardubicích, tak jsme často bývali v podobné situaci, kdy jsme nebyli favorité. Například proti Spartě, ale tohle mi přišlo ještě dvakrát takové.

Jak byste hodnotil úvodní utkání proti ostrovanům?

První poločas zápasu s Anglií byl podle našich představ. Škoda, že Vasilovi (Vasil Kušej) nepadla nějaká šance. Myslím, že jsme se posunuli hlavně v hlavách. Byli jsme koncentrovaní na svůj výkon. Věděli jsme, co chceme a šli jsme si za tím. Chyběla akorát ta tečka, ten gól, který jsme potřebovali, ale nepřišel. Když jsme si rozebírali zápasy Anglie, tak jsme věděli, že pokud prohrávali, tak to nikdy nedokázali otočit. Je škoda, že jsme nevyzkoušeli.

Shoduje se anglický styl fotbalu s tím naším?

Zdá se, že Angličani postávají, ale oni jdou buď v chůzi nebo na sto procent ve sprintu, což je rozdíl mezi českým a anglickým fotbalem. Intenzita je úplně něco jiného. U nás se hraje liga do objemu, co se týče čísel, ale tam je to do intenzity.

Měl jste v anglické sestavě soupeře, na které jste se těšil?

Zvědavý jsem byl určitě na Gordona, protože ho sleduji už od doby, kdy hrál v Evertonu. Teď po přestupu je hodně známý v Anglii a myslím, že má velkou budoucnost. Jsem rád, že jsem si proti němu mohl zahrát. To samé platí i u hráče jakým je Smith-Rowe.

Jaká je spolupráce s Martinem Vitíkem?

S Viasem (Martin Vitík) nemám žádný problém. Je to skvělý kluk jak do kabiny, tak na hřišti. V zápase s Anglií ukázal skvělý výkon. Je to lídr a určitě se o něj můžeme opírat.

Co si vzít z úvodního zápasu do utkání proti Německu?

Od prvního poločasu proti Anglii se musíme odrazit. Ten druhý byl od nás, neřekl bych špatný, ale byli jsme už i fyzicky nalomení, protože jsme dostali gól hned na začátku druhé půle. Poté už to bylo strašně složité. Musíme navázat na první poločas a pokračovat takhle v dalších zápasech.

Očekáváte proti Německu podobný zápas?

V zápase s Německem to bude to samé, akorát tam nebude taková kvalita jako proti Anglii, myslím si. Když se podíváme na hodnoty hráčů, tak proti nám byla obrovská kvalita z Premier League. Němci zase budou mít víc drzosti. Německá povaha je odlišná od té anglické. Neradi prohrávají. Vím to, protože bydlím kousek od Německa. Je tam velká českoněmecká rivalita a myslím, že to bude hodně vyhrocené utkání

Co by byl pro vás na malém Euru úspěch?

Byl bych spokojen s postupem ze skupiny, protože jestli se nám podaří postoupit, tak bychom zdolali jednoho velkého soupeře. To bych bral jako úspěch. Pro mě je Euro vrchol kariéry a uvidíme, co bude dál.