Viktoria Plzeň se po sedmi letech probojovala do ligové fáze Evropské ligy. Po dnešním losu v Monaku už zná také své soupeře. Do Plzně dorazí slavní United. Střetne se také s oběma baskickými rivaly.

Plzeňští odehrají v Doosan Aréně čtyři zápasy a stejný počet je čeká na venkovních hřištích. Ve Štruncových Sadech se představí Manchester United, Real Sociedad, Ludogorets a Anderlecht. Naopak venku bude hrát s Eintrachtem, PAOKem, Dynamem a Athleticem.


Manchester United

Tento věhlasný klub z Anglie není třeba dlouze představovat. Dvacetinásobný vítěz Premier League, třináctinásobný vítěz FA Cupu, šestinásobný vítěz Ligového poháru. Ve své sbírce trofejí má také tři vítězství v Lize mistrů a jedno vítězství v Evropské lize. Manchester United patří mezi největší kluby světa a teď dorazí do Plzně! Rudí ďáblové píší svou bohatou historii už necelých sto padesát let.  


Eintracht Frankfurt

Viktoria si po dvou letech znovu zahraje na německé půdě. Tentokrát proti týmu, se kterým se ještě nesetkala. Eintracht patří mezi tradiční německé kluby. Své domácí zápasy hraje v Deutsche Bank Parku, který má kapacitu padesát osm tisíc fanoušků. „Die Adler“, jak se tomuto klubu přezdívá, má na svém kontě dvě vítězství v této soutěži. To druhé dokonce celkem nedávno, a to v roce 2022.  


Real Sociedad

Klub, který od španělského krále Alfonse XIII. obdržel přídomek „Real“, tedy královský. Real Sociedad byl založen v baskickém městě San Sebastian. Jeho největšími úspěchy jsou dvě vítězství v La Lize, tři vítězství v Copa del Rey, a také jedno vítězství v Supercopa de Espana. Jeho největším rivalem je Athletic Club, tedy klub, se kterým se v ligové fázi Evropské ligy utká Viktoria také.


PAOK

Soluň, jedno z nejvýznamnějších měst Řecka. Město, které má spojitost také s Českou historií. Ze Soluně v roce 863 přišli na Velkou Moravu věrozvěstové Cyril a Metoděj. Do tohoto historického města se teď vydá Viktoria. Střetne se zde s místním PAOKem. Bílo-černí jsou aktuálními řeckými mistry. Svou ligu se jim podařilo ovládnout po pěti letech. Své domácí zápasy hrají na stadionu, který nese název Toumba Stadium a má kapacitu přes dvacet osm tisíc.


Ludogorets

Bulharský mistr se v Plzni nepředstaví poprvé. Viktoria se s Ludogortsem setká po sedmi letech. Tenkrát to bylo v play-off Ligy mistrů a šastnější byl nakonec klub z Razgradu. Svou domácí soutěž dokázal vyhrát už třináctkrát po sobě. Orli začali svou letošní evropskou pou v kvalifikaci Ligy mistrů. Nejdříve vyřadili Dinamo Batumi a Dinamo Minsk, poté nestačili na Karabach. Přesunuli se tedy do play-off Evropské ligy, kde si poradili s moldavským Petrocubem.


Dynamo Kyjev

Plzeňští se podruhé v letošní pohárové sezoně utkají s ukrajinským týmem, v ligové fázi na ně čeká klub z hlavního města - Dynamo. Jedná se o šestnáctinásobného ukrajinského mistra a ve svém portfoliu má také třináct vítězství v domácím poháru a devět v superpoháru. Dvakrát se Dynamu podařilo zvítězit v Poháru vítězů pohárů, a to v letech 1975 a 1986.


Anderlecht

Jeden z největších klubů v Belgickém království. Anderlecht byl založen v roce 1908 v Bruselu, tedy v hlavním městě této země. Jde o nejúspěšnější klub Belgie, čtyřiatřicetkrát se mu podařilo ovládnout nejvyšší ligovou soutěž. Na poslední titul ale čeká už sedm let. Do hlavní fáze evropských pohárů se probojoval po roční odmlce. V sezoně 2022/2023 dokráčel v Konferenční lize až do čtvrtfinále, kde ho zastavil nizozemský AZ Alkmaar.


Athletic Club

Bilbao, největší město v Baskicku. Přesně tam se chystá Viktoria. S osmi mistrovskými tituly v La Lize jde o čtvrtý nejúspěšnější klub v celém Španělsku. Athletic je známý svou politikou, která se nazývá „cantera“. Jde o to, že za klub mohou hrát pouze hráči, kteří jsou považováni za Basky. Své domácí zápasy hraje na Stadio San Mames, což je stadion otevřený v roce 2013. Kapacitu má přes padesát tři tisíc fanoušků.