22. 8. 2024    Zápas

Hitchcockovský infarktový závěr! Mosquera rozhodl z poslední akce zápasu

FC Viktoria Plzeň
90+6. Oyegoke (vla.)

Play-off / Čtvrtek 22. 8. 2024, 19:00 / Doosan Arena

Play-off / Čtvrtek 22. 8. 2024, 19:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

1:0

(0:0)

Heart of Midlothian FC

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Tvrdoň – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (74. Mosquera), Kalvach (C), Červ, Šulc, Havel (59. Cadu) – Jirka (59. Bello), Vašulín (74. Vydra)

Heart of Midlothian FC

Gordon – Kent, Kingsley, Rowles – Taylor (75. Oyyegoke), Vargas (89. Oda), Devlin, Boateng, Grant (75. Spittal), Penrice – Shankland (C) (80. Boyce)

statistiky

Branky: 90+6. Oyegoke (vla.)

ŽK: 69. Jemelka, 86. Koubek, 90+1. Kalvach – 22. Devlin , 36. Vargas, 90+8. Oyegoke

Rozhodčí: Jablonski – Koslowski, Beitenger (všichni GER)

Střely na bránu: 4 - 2

Střely mimo: 11 - 3

Rohy:9 - 3

Ofsajdy: 2 - 0

Fauly: 14 - 7

Diváci: 10506

V úvodním zápase play-off Evropské ligy přivítala Viktoria na domácí půdě skotské Hearts. Zápas rozhodl na úplném konci Jhon Mosquera. Viktoria zvítězila 1:0!

Viktorka se od prvních chvil dnešního zápasu snažil ohrozit branku skotských Hearts. V páté minutě poslal Pavel Šulc do šestnáctky chytrý pas na Erika Jirku. Ten zkoušel cpát balon nahoru na přední tyč. Branku ale minul. Ve dvanácté minutě odpískal rozhodčí faul na Lukáše Červa, a to kousek před pokutovým územím. Zahrávání standardní situace si vzal na své kopačky LukᚠKalvach, jeho rána ovšem letěla lehce nad horní tyč.

I nadále se Viktoria tlačila do zakončení. V osmnácté minutě zavíral zadní tyč Milan Havel. Získal míč po centru Jana Kopice, jenže brankář Gordon byl připraven a jeho střelu zneškodnil. O chvíli později byl už brankář Gordon překonán, jenže přízemní ránu k levé tyči dokázal vytáhnout obránce Grant a skóre stále zůstalo nezměněno. Při chuti hrající Milan Havel se do další příležitosti dostal deset minut před koncem prvního poločasu. Tentokrát ho centrem našel Erik Jirka, jenomže opět chyběl kousek.

Závěr prvního poločasu patřil jednoznačně Mariánu Tvrdoňovi. Nejdříve prokázal, že má opravdu rychlé nohy a včasným vyběhnutím vylekal útočníka Hearts, který následně zamířil mimo. Chvíli poté předvedl plzeňský brankář neskutečný zákrok. Strážce svatyně byl už nakročen směrem vlevo, na poslední chvíli změnil směr a rukou skvěle vyrazil tvrdou ránu hostí. První poločas skončil bez branek.

Úvod druhého dějství nepřinesl tolik příležitostí, jako v tom prvním. Na významnější situaci si fanoušci v Doosan Aréně museli počkat až do sedmdesáté třetí minuty. Šulc poslal centr z pravé strany, který přizvedla obrana hostů. Na zadní tyči to ještě zkoušel akrobaticky zakončit Cadu. Jeho střela ale mířila vysoko nad branku. Čím více se blížil konec zápas, tím více se snažili Hearts ubránit bezbrankovou remízu. Na vyvrcholení celého dnešního večera, jsme si počkali až do absolutního konce zápasu. Viktoria tlačila svého soupeře, její snaha se nakonec vyplatila! Po nádherném bochánku od Cadua vypálil Jhon Mosquera! Plzeň si tedy do Skotska odváží náskok 1:0.