Jsou zprávy, které přicházejí se zpožděním, přesto vnesou do duše smutek. V pátek 10. září zemřel ve věku 86 let Alois Hercík bývalý útočník Spartaku Plzeň. Fotbalista, který ve svých nejlepších letech oblékl dres národního mužstva Československa.

Narodil se 28. ledna 1935. Ze středočeské Lysé nad Labem se do pražské Slavie (tehdy Dynamo Praha) dostal ve svých dvaadvaceti letech. Během pěti sezón v červenobílých barvách dokázal v 79 ligových zápasech nastřílet 29 branek.

Právě díky velmi dobrým střeleckým schopnostem si na tohoto hráče, který často nastupoval na postu levé spojky, vzpomněl reprezentační trenér Karel Kolský. Společně se svým spoluhráčem ze Slavie Jánem Andrejkovičem sehrál zápas proti reprezentaci SSSR na Strahově. Utkání československá reprezentace prohrála 1:2 a Alois Hercík se už v reprezentačním dresu neobjevil. Utkání se hrálo 30. srpna 1958 na pražském Strahově a Československo nastoupilo v sestavě Dolejší - Mráz, Popluhár, Novák - Pluskal, Masopust - Pazdera, Borovička, Obert (70. Dvořák), Hercík (88. Bílý), Andrejkovič.

Po konci v pražské Slavii přestoupil v roce 1963 do Spartaku Plzeň, který právě sestoupil z první ligy, a cílem bylo rychle se vrátit mezi elitu. Druholigovou sezonu 1963 - 1964 absolvoval Spartak s kádrem František Čaloun, František Hlavatý - Jozef Janiga, Štefan Toth, Bohumil Mudra ml., František Homola, Václav Bíba, František Pošar, Miloš Vacín, Jiří Lopata, Václav Kasík, Zdeněk Böhm, Stanislav Štrunc, Miroslav Štrunc, Jaromír Mysliveček, Zdeněk Bohatý, Alois Hercík, Ladislav Novák, Miroslav Lehký, Miroslav Postupa, Igor Moravčík. Trenéry byli Rudolf Krčil a Gustav Moravec. Do první ligy se ale postoupit nepodařilo, přesto se od té doby stala západočeská metropole Hercíkovým trvalým bydlištěm.

Před zahájením další sezony trpěl Alois Hercík těžký pracovní úraz, když v zámečnické dílně plzeňské Škodovky přišel u stříhajících nůžek o několik prstů na ruce. Po vyléčení se do mužstva už nevrátil a s fotbalem prakticky skončil. Taková byla smutná daň za povinnost tehdejších ligových fotbalistů chodit v dopoledních hodinách do zaměstnání.

PAVEL HOCHMAN