V tradičním posezonním rozhovoru jsme vyzpovídali šéftrenéra mládeže Viktorie Plzeň Štěpána Havránka. Zmínil sezonu devatenáctky a žáků U14, nominace mládežníků do A-týmu nebo cíle do nové sezony.

Jaká pro Vás byla sezona 2023/2024?

Z pohledu výsledků patřila k těm úspěšnějším. Devatenáctka obsadila třetí místo a do poslední chvíle bojovala o druhé, které by za určitých okolností zaručovalo účast v kvalifikaci Youth League. Poté je třeba zmínit naší U14, která do posledního kola hrála o mistrovský titul. Z tohohle pohledu šlo o úspěšnou sezonu, ale v mládeži to není hlavně o výsledcích. Na prvním místě je počet hráčů, které vychováme pro A-tým a v tomto směru jsme se opět posunuli. Výsledkem toho je, že tři naši odchovanci jsou v přípravě s A-týmem.

Zmínil jste, že devatenáctka skončila třetí. Po sedmi letech se umístila na stupních vítězů. Co na to říkáte?

Myslím si, že to ukazuje trend, a že se jako klub v mládeži posouváme. Každý rok uděláme krůček dál ve výchově hráčů. Myslím si, že umístění devatenáctky dokresluje, jak se posouváme dál.

Žáci U14 do poslední chvíle bojovali o mistrovský titul. Prokázali kluci svou kvalitu?

Kluci měli nadstandardní sezonu. Umístění odpovídá tomu, jak se prezentovali na hřišti. Zápasy, které jsem viděl, dokázali, že se jedná o velmi dobrý ročník. Na druhou stranu se stále bavíme o starších žácích a cesta je stále ještě hodně dlouhá. Mužstvo i jednotlivý hráči budou muset dokazovat svou kvalitu a výkonnost i nadále. Musím říct, že v tomto týmu je spousta zajímavých hráčů.

Skvělé je, že si kluci přenesli své výkony z malého hřiště. V letošní sezoně se totiž poprvé představili na velkém..

Přesně tak. Do toho přišlo ještě spoustu kluků z regionálních klubů. Zvládat to na malém a následně i na velkém hřišti mi potvrzuje, že si jsou schopni přenášet principy hry z malého na velké hřiště. Když to nadnesu, fotbal je stejný a je jedno, jestli hrajete 7+1 nebo 10+1 a jsou tam zachovány zásady hry. V tu chvíli je přechod rychlý, plynulý a bezproblémový.

Máte nějaký konkrétní moment nebo zápas z této sezony, na který budete vzpomínat?

Upřímně, nemám. Ve chvíli, kdy vidím to obrovské množství zápasů, tak nemám jeden moment, který bych nadhodil jako ten nejlepší. Už jsem se také naučil, že i když se daří, tak člověk nemůže být v oblacích. To samé platí, když se nedaří. Nepropadám žádné skepsi. Dnes už vím, že jde o souvislý proces a jednou jste nahoře a jednou dole. Naopak si myslím, že porážky nás všechny posouvají daleko více. Nemám konkrétní moment. Spíš mě těší, že hráči, které tu máme, jsou lepší a lepší.

Když se přesuneme na vrchol mládežnické pyramidy, tedy k B-týmu, jste spokojený s touto sezonou?

My jsme si stanovili jasné cíle. Chtěli jsme se ze všech B-týmů umístit do třetího místa. To se nepodařilo, na druhou stranu v průběhu jarní části prokázalo mužstvo velkou ofenzivní sílu. Musím říct, že hlavně týmovou ofenzivní sílu. Tým dobře trénuje, je to velmi pracovité mužstvo a kluci to mají všechno před sebou.

Béčko dvakrát porazilo Domažlice, na domácí půdě vyhrálo se Slavií B. Ukazuje tenhle tým, že dokáže porážet zkušenější soupeře?

Částečně. U Domažlic se to podařilo, i když ty zápasy byly velmi vyrovnané. Slavia má tým složený také z mladých hráčů. Naopak řeknu, že když jsme hráli v Karlových Varech proti starších hráčům, tak jsme to nezvládli. Není to pravidlo. Spíš mi to ukazuje, že zvládneme vyhrávat s týmy, které s námi chtějí hrát fotbal. Tam jsme celkově a dlouhodobě úspěšnější, než proti týmům, které proti nám hrají z bloku. Letos jsme ztráceli body s papírově slabšími soupeři. S mužstvy, které hrají o špičku tabulky, jsme úspěšní. To souvisí s tím, co jsem řekl před chvilkou.

Hráče B-týmu několikrát trenér Koubek nominoval do zápasů áčka. Největší moment byl, když trojice Deml, Doubek a Lörincz byla nominována do domácího zápasu s Fiorentinou. Jaké jste měl pocity, když jste se to dozvěděl?

Pocity jsem měl takové, že jsme velmi blízko prvnímu mužstvu. To je pro mládež dobré znamení. Hráči byli vytipovaní trenéry a svými výkony si o to řekli. Všichni si to za svou výkonnost zasloužili. Vždy mě moc těší, když se jakýkoliv hráč posune z mládeže do áčka.

V lize debutoval kapitán B-týmu Dominik Fišer..

Trenéru Koubkovi chyběli stopeři a povolal Dominika, který si to zasloužil. Kdo jiný, než kapitán béčka, by tam měl jít. Ligový start si připsal do životopisu a už mu ho nikdo neodpáře. Přál bych mu, aby přidal i další.

Naši mládežníci jsou pravidelně nominováni do reprezentace. Vrcholem bylo, když MatyᚠŠilhavý a Jiří Panoš byli součástí týmu do 17 let na EURO. Sledoval jste jejich výkony?

Sledoval a oba mě svými výkony potěšili. Sledoval jsem už kvalifikační cyklus reprezentace do 17 let a oba kluci tam jezdili pravidelně. Musím říct, že forma Jiřího Panoše na EURO vygradovala, což jsme vnímali i tady. Jsem rád, že svou výkonnost prokázal. To samé platí i u Matyáše.

Svými výkony si oba vybojovali možnost začít přípravu s A-týmem..

To je pro ně rozhodně odměna. Držím jim palce. Doufám, že oba prokážou, že jsou tam zaslouženě. Oba mají na to se prosadit. Jsou to mladíci, kteří do profesionálního fotbalu dělají první krůčky, a určitě jim budeme všichni držet palce. Jsem přesvědčený, že to zvládnou.

Co očekáváte od nové sezony? Máte něco, co byste chtěl změnit nebo zlepšit?

V každém segmentu chci, abychom se zlepšovali. A už jde o kondiční přípravu, brankářskou nebo technicko-taktickou. V každých segmentech sportovní přípravy si dávám půlroční cíle, které chci plnit. Chceme se dále posouvat.

V červenci nás bude čekat další ročník Memoriálu Stanislava Štrunce, těšíte se?

Těším se hodně. Zahraniční konfrontace je skvělá a díky ní zjišujete, kde a jak na tom jste. Srovnáte si svou výkonnost se skvělými týmy. Uvidíme, jak to zvládneme. Věřím, že máme velkou šanci obhájit vítězství. Tým, který bude příští rok v devatenáctce, bude silný.

Jaké jsou ambice do tohoto prestižního turnaje?

Pro nás je to hlavně zrcadlo. To je číslo jedna. Na druhou stranu tomu turnaji dáváme velkou váhu. Chceme být úspěšní, hrajeme doma a rozhodně se nechceme jen zúčastnit.

Všechny týmy už mají zasloužené volno. Také vyhlížíte odpočinek?

Ještě ani nevím, od kdy ho budu mít (směje se). To období po sezoně je zároveň obdobím před sezonou. Připravují se kádrové věci, skládají se realizační týmy a organizační záležitosti. Já se na volno těším strašně moc, ale vlastně nevím, kdy bude (směje se). Možná bude jen dvoudenní, já nepotřebuju delší pauzu. Těším se na to, že budu moc vypnout.