Na předzápasové tiskové konferenci odpovídali na otázky novinářů hlavní trenér Miroslav Koubek a záložník LukᚠKalvach.

Lukáši, jste po taktické stránce dobře nachystaní?

Po taktické stránce jsme připraveni dobře. Viděli jsme soupeřův styl hry na videu a myslím si, že po této stránce jsme dobře připraveni. To se ale uvidí až zítra v zápase.

Jak zásadní je absence Pavla Šulce?

Momentálně má Pavel Šulc velkou formu a určitě nám bude chybět. Máme ale dostatek kvalitních hráčů a věřím, že dokážeme jeho formu nahradit.

Sparta má Liverpool, Slavia AC Milán a vy jen Servette. Je pro české týmy konferenční liga schůdnější?

„Jen Servette“ bych určitě neřekl. Soupeř je to velice kvalitní. Nicméně cesta přes Konferenční ligu je možná snadnější než přes Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. Dalším krokem by bylo čtvrtfinále, a to samozřejmě velice lákavé je. Je to nᚠsen se přes toto kolo dostat a pak se jde dál a stát se může cokoliv. Jdeme do toho se vším a já věřím, že máme šanci na úspěch.

Kvůli absenci Pavla Šulce můžete naskočit vedle vašeho jmenovce Lukáše Červa, pro kterého to bude premiéra v evropských pohárech. Mluvili jste spolu už o tom?

S Lukášem jsem se o tom ještě nebavili. Odkopáno už něco má, takže to pro něj takový skok nebude. Podporovat se budeme během zápasu i před zápasem. Určitě si k tomu něco řekneme, ale bude to bez problému.

V čem může být Servette jiné než na podzim proti Slavii?

Největší pokrok udělal Servette v tom, že se jim začalo dařit po výsledkové stránce. Začalo se jim dařit v lize a přešli v Konferenční lize přes Ludogorec. Určitě pro nás může být návodem to, jak hrála Slavie a můžeme se tím třeba inspirovat.

Ptali jste se Slavie na recept na švýcarského soupeře?

Nene, se Slavií jsme se o Ženevě nebavili. Viděli jsme část jejich vzájemných zápasů, které na podzim odehráli.

Pane trenére, Slavie proti Servette dvakrát uspěla. Inspirujete se jí?

Nebyli bychom úplně moudří, kdybychom se na zápasy Slavie nepodívali. Každopádně od té doby uteklo spoustu vody a my dobře víme, že Servette od té chvíle udělal velký progres. Vždy je dobré mít po ruce materiál tohoto druhu, ale spíše vycházíme z aktuálních záznamů. A vlastní filozofie!

V čem je podle vás největší síla vašeho soupeře?

Servette je špičkový švýcarský tým vedený skvělým trenérem. Je tam vidět rukopis, který mužstvu ordinuje. Disponují velmi dobrou organizací hry, výborně připravené mužstvo po fyzické stránce, dynamické, agresivní, kompaktní a jsou velmi ctižádostiví. Navíc mají ve svém středu velmi zajímavé jedince.

Spatřujete tam některé rozdíly mezi podzimním a současným Servette?

Řekl bych, že v kompatibilitě. Proti Slavii působili trošičku, zejména v zadních řadách, nekompaktně. Teď se mi to zdá daleko propracovanější. Disponují velice dobrou defenzivou.

Skvělou defenzivou disponujete i vy. Jaké utkání tedy zítra očekáváte?

To se uvidí. Hraje se dvojzápas, a i my jsme v defenzivě udělali přes zimu pokrok. Budou rozhodovat detaily. Jsme soupeři, kteří jsou si v některých věcech podobní. Fotbal je vždy o chybách. Uvidíme, kdo udělá více chyb. Výchozí předpoklad je takový, že se setkávají dvě organizovaná mužstva.

Víte už kým nahradíte v základní sestavě Pavla Šulce?

Kdybych to nevěděl, tak by to bylo divné. Do zápasu je pár hodin. Vím to, ale neprozradím (lišácký úsměv).

Na kolik je pro vás lákavé být u historického momentu plzeňského fotbalu, když jste před půl rokem vůbec poprvé okusil základní skupiny evropského poháru?

Je to lákavé pro nás pro všechny. Pro hráče i pro nᚠrealizační tým. Stejně tak je to lákavé pro našeho soupeře, který dlouho nehrál evropské poháry. Pokud mě mé informace neklamou. Motivace obou mužstev je obrovská. Chtěl bych ještě zdůraznit, že se hraje na dva zápasy. Určitě si oba manšafty budou chtít vybojovat ideální pozici do odvety.