23. 10. 2016    Zápas

Souboj se Spartou vyzněl vítězně opět pro Plzeň

FC Viktoria Plzeň
26. Krmenčík

11. kolo / Neděle 23. 10. 2016, 18:00 / Doosan Arena

11. kolo / Neděle 23. 10. 2016, 18:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

1:0

(1:0)

AC Sparta Praha

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský – Petržela (87. Matějů), Hrošovský, Hořava, Hromada (90. Baránek), Zeman – Krmenčík (68. Poznar)

AC Sparta Praha

Koubek – Karavajev (78. Šural), Mazuch, Holek, M. Kadlec – Zahustel, Mareček, Dočkal, V. Kadlec – Juliš (63. Pulkrab), Lafata (63. Costa)

statistiky

Branky: 26. Krmenčík, ŽK: Mareček, M. Kadlec, Zahustel, Mazuch, Costa, Rozhodčí: Hrubeš – Nádvorník, Wilczek

Diváci: 10 651

Utkání dvou nesmiřitelných soupeřů se uskutečnilo v neděli 23. října na trávníku plzeňské Doosan Areny, kde Viktoria Plzeň přivítala Spartu Praha. Úvodnímu hvizdu utkání předcházela slavnostní chvilka, nebo bývalý brankář Škody Plzeň Vladimír Žalec oslavil sedmdesáté narozeniny a u této příležitosti přijal od zástupců západočeského klubu gratulace a podepsaný viktoriánský dres.

První střelu na bránu si ve třetí minutě připsal sparanský kapitán Lafata, jeho pokus ale mířil přímo do Kozáčikových rukavic. O devět minut později vychytala plzeňská jednička v jasné Šanci Dočkala, který střílel poté, co dostal od plzeňské obrany až příliš prostoru. S plzeňskou odpovědí přispěchal Zeman, jenž z levé strany hřiště centroval na přední tyč. Před nabíhajícími spoluhráči ale lapil míč gólman Koubek. Ve 24. minutě se vzduchem proletěl znovu Kozáčik, jenž musel vyrazit polovysokou Dočkalovu střelu. O dvě minuty později ale bouřila Doosan Arena nadšením. To když uzdravený kapitán tým Roman Hubník poslal měkký centr za sparanskou obranu, do kterého se náběhem přesně trefil Michael Krmenčík a vystřelil Viktorii vedení 1:0! Sparané po obdrženém gólu znejistěli a často přerušovali hru za cenu nedovolených zákroků. Do poločasové přestávky stihli Západočeši rozehrát nebezpečně rohový kop, hlavička Radima Řezníka ale do branky nedoputovala. Po pětačtyřiceti minutách se šlo do kabin za jednogólového vedení Viktorie.

Druhý poločas začal horkou chvilkou pro Matúše Kozáčika, jenž musel z brankové čáry vyrážet lob Davida Lafaty, nedlouho poté uviděl žlutou kartu po nevybíravém a úmyslném faulu na Martina Zemana sparanský obránce Zahustel. Sparta se do druhého poločasu snažila vstoupit náporem, ten ale plzeňský tým trpělivě otupoval a nepouštěl hosty k bezprostřednímu ohrožení čistého konta Matúše Kozáčika. V 68. minutě odešel ze hřiště plzeňský střelec Michael Krmenčík, jehož nahradil TomᚠPoznar. O pět minut později hlavičkoval z nebezpečného prostoru před sparanskou brankou LukᚠHejda, následná Hrošovského střela minula cíl o metr a půl. Emoce plály na tribunách i na hřišti, důkazem byl chvat střídajícího Costy, jenž v 77. minutě skolil Tomáše Poznara, za kterého uviděl střídající obránce žlutou kartu. Deset minut před koncem utkání se Sparta usadila před vápnem Viktorie, nic víc než několik rohových kopů a střelu do skrumáže těl před brankou však ze svého snažení nevytěžila. V 87. minutě vystřídal Roman Pivarník Milana Petrželu Alešem Matějů. V úplném závěru zamířil na hrací plochu také Jan Baránek, opačným směrem putoval Jakub Hromada. Ač Pražané v závěru měli možnost zahrávat přímý kop z nebezpečné vzdálenosti, na vedení Viktori to nic nezměnilo.

Související články