15. 9. 2016    Zápas

Viktoria v pohledném utkání remizovala s AS Řím 1:1

FC Viktoria Plzeň

1. kolo / Čtvrtek 15. 9. 2016, 19:00 /

1. kolo / Čtvrtek 15. 9. 2016, 19:00

FC Viktoria Plzeň

1:1

(1:1)

AS Řím

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Bolek - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Kopic, Kace, Hořava, Zeman (72. Petržela) - Ďuriš (77. Krmenčík), Bakoš (83. Poznar)

AS Řím

Alisson - Bruno Peres, Manolas, Fazio, Juan Jesus - Nainggolan, Paredes, Gerson (46. Džeko) - Iturbe (72. Flozenzi), Perotti, El Shaarawy (72. Totti)

statistiky

Branky: 12. Bakoš - 4. Perotti (pen.) ŽK: Matějů, Ďuriš, Hořava, Limberský, Bakoš - Manolas, Juan Jesus, Paredes Rozhodčí: Buquet – Debart, Cano

Diváci: 0

Ve čtvrtek 15. září se v Doosan Areně představil v rámci prvního kola skupinové fáze Evropské ligy soupeř zvučného jména. Do zápasu proti AS Řím připravil trenér Roman Pivarník tři změny v základní sestavě. Mezi třemi tyčemi dostal příležitost Petr Bolek, v záloze nastoupili od první minuty Ergys Kace a Martin Zeman.

Začátek utkání se viktoriánům vskutku nepovedl. Už ve třetí minutě pronikal z levé strany hřiště do vápna Stephan El Shaarawy, kterého nedovoleně zastavil Aleš Matějů. Rozhodčí Ruddy Buquet ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. K tomu se postavil Diego Perotti a po pomalém rozběhu poslal míč přesně k tyči – 0:1. Viktoriáni se vývoje utkání nezalekli a zakousli se do soupeře. V deváté minutě zkusil štěstí Kace, ale jeho střela z hranice pokutového území skončila pouze v rukavicích hostujícího gólmana Beckera. Hlavička Michala Ďuriše o několik okamžiků později ještě gólové vyústění neměla, v jedenácté minutě se ale už Doosan Arena radovala z vyrovnání. Martin Zeman z levé strany posadil míč na hlavu Marka Bakoše, který prokázal ten pravý instinkt zabijáka a procedil balón Beckerovými rukavicemi – 1:1! Po vyrovnání nechtěli viktoriáni upustit z nastoupeného tempa. Toto se projevovalo nejen pokračováním zvýšeného napadání, ale také možná až přehnanou snahou vyhrávat osobní souboje. Žlutou kartu uviděli v rychlém sledu Aleš Matějů i Michal Ďuriš. V rukavičkách se ale nehrálo ani na druhé straně. Římské obraně dělali problém především rychlíci Kopic s Ďurišem, kteří byli zastaveni faulem. Po jednom z přímých kopů hlavičkoval znovu Bakoš, brankář AS Řím ale s vypětím všech sil vyrazil míč mimo tři tyče. Tyč ovšem hrála jednu z hlavních rolí na druhé straně. To když ve 32. minutě kapitán AS Řím Radja Nainggolan vystřelil se střední vzdálenosti. Jeho přízemní pokus se od levé Bolkovy tyčky odrazil naštěstí zpět do hřiště. O tři minuty později promáchl po samostatném úniku Iturbe. V závěru poločasu se Západočeši dokázali usadit na soupeřově polovině, výsledek se ale neměnil. O přestávce se šlo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Do druhé půle nasadil trenér Spalletti českou ligou ošlehaného Edina Džeka. Vypjatá atmosféra na hřišti by se dala snad i krájet. Na vlastní kůži to pocítil Marek Bakoš, který byl za strkanici uprostřed hřiště počastován nevybíravým faulem. Po padesáti minutách hry musel skvělý zákrok vytáhnout Petr Bolek, jenž sáhl do kličky unikajícímu Džekovi. Následný pokus aktivního Shaarawyho zblokovala plzeňská obrana. Trenér Spalletti cítil, že remíza je v zápase základní skupiny Evropské ligy pro jeho tým málo, v 71. minutě tak nahradil Iturbeho Florenzim a El Shaarawyho italskou legendou v pravém slova smyslu Francescem Tottim. Ve stejném okamžiku poslal Roman Pivarník na hrací plochu Milana Petrželu, opačným směrem putoval Martin Zeman. O šest minut později posílil plzeňský kouč ofenzivu, když vystřídal Ďuriše čerstvým Krmenčíkem. V závěru zápasu se Plzeňané nechávali svým soupeřem přehrávat, míče italských kopaček hledaly především vytáhlý útočný maják jménem Edin Džeko. Veselo mohlo být v 82. minutě v táboře Viktorie. Milan Petržela převzal u pravé lajny míč, který nacentroval na Marka Bakoše. Tomu k přesnému zakončení chyběly centimetry, v případě Krmenčíkovy střely z krkolomné pozice se už dalo mluvit o jiných délkových jednotkách. Na poslední desetiminutovku se na hřiště podval i TomᚠPoznar. V nastaveném čase se dral do vápna TomᚠHořava, který byl v pokutovém území zastaven zákrokem vzbuzujícím emoce. P횝alka sudího Buqueta zůstala němá. V závěru se do míče opřel z dobrých dvaceti metrů Milan Petržela, jehož střelu musel brankář hostí vatáhnout na roh. Z poslední akce zápasu ale nic nebylo. Viktoria Plzeň v úvodním představení v základní skupině Evropské ligy remizovala po zodpovědném výkonu s AS Řím 1:1.

Související články